Prieš keletą metų susidomėjau sodinių šermukšnių auginimu ir vis dar negaliu nustoti stebėtis, kiek daug naudingų medžiagų turi jų vaisiai. Informacijos lietuvių kalba apie juos tikrai mažai, todėl pirmąjį savo blogo įrašą noriu paskirti būtent šiems augalams.
Šermukšniai, kaip jokie kiti vaisiai, pasižymi ne tik vitaminų gausa, bet ir ypač tinkančiomis organizmui jų proporcijomis. Gera savijauta, atsparumas ligoms, o susirgus – greitesnis išgijimas skatino žmones neatsisakyti jų vartojimo net atradus pikantiškesnius sodų vaisius.
Šermukšnių obuoliukai ilgai negenda, o pašalę nuskinti su kekėmis ir paskleisti nešildomose patalpose suvysta, netenka kartumo ir tinka vartoti iki naujo derliaus. Šaldomi tolygiau išdžiūsta nei krosnyje, o svarbiausia – išlieka visi vitaminai.
Kiekvienas šermukšnio obuoliukas- natūralus žmogui būtinų polivitaminų telkinys, galintis pakeisti brangius ir mažiau veiksmingus preparatus. Šermukšniuose yra šių vandenyje tirpių vitaminų: riboflavino (B2), folinės rūgšties (Bc), askorbo rūgšties (C) , bioflavonoidų (P) . Riebaluose tirpių: retinolio (A provitaminas) , tokoferolio (E vitaminas), filochinono (K vitaminas) . Taip pat šermukšniuose yra audinių fitohormono serotino.
Taip pat šermukšnių vaisiuose yra 1,8- 3,6 % organinių rūgščių: daugiausia obuolių, mažiau citrinos, D-vyno, gintaro, fumarinės, sorbininės. Visos šios rūgštys žadina apetitą, malšina troškulį ir gerina virškinimą. Citrinos, obuolių ir vyno rūgštys naikina patogeninius mikrobus ir drauge su taninais , lakiaisiais eteriniais aliejais priskiriamos specifinių antibiotikų grupei.
Šermukšniuose yra 30-150 mg/ % triterpeninių rūgščių (oleinolinės ir ursoloninės) normalizuojančių širdies darbą. Cukrus fiziologiškai kompensuoja rūgštis, tad valgant saldžiavaisių šermukšnių vaisius, kuriuose cukraus būna iki 8-16 %, minėtos rūgštys nedirgina ir juntamos kaip malonus prieskonis.
Ne viena namų šeiminikė, pirkusi šermukšnių sodinukus mūsų medelyne,džiaugiasi, kad jie ne tik puošia sodą savo ryškiaspalvėmis uogomis, bet ir puikiai tinka virti uogienėms ar puošti tortams - atrodo neįprastai ir svečiams be galo patinka!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą